Un nou studiu realizat pe şoareci a evidenţiat faptul că o masă corporală crescută şi un nivel ridicat de zahăr în sânge ca şi rezultat al unui consum crescut de grăsimi poate cauza apariţia unor simptome de anxietate şi depresie ce pot fi observate şi ca modificări la nivelul creierului.
Cercetarea a pornit de la legătura existentă între diabetul de tip 2 şi depresie. Şoarecii implicaţi în studiu au fost hrăniţi cu o dietă bogată în grăsimi şi apoi s-au observat efectele asupra creierului şi asupra comportamentului lor. Scopul cercetării a fost acela de a explora influenţa diabetului de tip 2 asupra stării emoţionale şi de a găsi posibile strategii de tratament pentru aceşti pacienţi.
În plus, medicamentele antidepresive au avut un efect redus la şoarecii hrăniţi cu o dietă cu conţinut ridicat de grăsimi. Aceste efecte observate în studiu sunt importante deoarece, în prezent, nu avem nici o modalitate de a şti în avans dacă tratamentul medicamentos pentru depresie va avea rezultatele dorite. De aceea, o posibilă relaţie între tulburări metabolice şi rezistenţa la tratament, ar putea ajuta medicii să elaboreze tratamente personalizate.
Pe de altă parte, s-a observat că la şoarecii care nu au mai primit dieta bogată în grăsimi s-au anulat deteriorările metabolice şi au scăzut simptomele de anxietate. Aceste rezultate susţin ideea conform căreia o intervenţie menită să normalizeze parametrii metabolici ar putea creşte şansele de vindecare a depresiei, în special în cazul pacienţilor cu diabet de tip 2.
Deşi acest studiu a fost realizat pe şoareci şi nu pe oameni, rezultatele obţinute sunt importante. Cercetări viitoare vor putea descoperi mai exact mecanismele care explică legătura dintre metabolism şi tulburările psihiatrice.
Prin urmare, dieta noastră are implicaţii atât pentru starea noastră de sănătate fizică, cât şi mentală, motiv pentru care ar trebui să fim mai atenţi la ce alimente consumăm.
Referinţe:
- Juliane Zemdegs, Gaël Quesseveur, David Jarriault, Luc Pénicaud, Xavier Fioramonti, Bruno P. Guiard. High fat diet-induced metabolic disorders impairs serotonergic function and anxiety-like behaviours in mice. British Journal of Pharmacology, 2015; DOI:10.1111/bph.13343
- Wiley. (2015, October 19). High-fat diet may cause changes in brain that lead to anxiety, depression. ScienceDaily. Retrieved April 20, 2016 from www.sciencedaily.com/releases/2015/10/151019123204.htm